112 BELLEN

SOCIAAL
ADRES Vlassenhout 17 9200 Dendermonde
CONTACT info@ac-ovl.be 24/7 052-20.20.20
 Keep calm        call 112 and respect the dispatcher    - Paramedic -
Wist je dat... ...je volgende informatie moet doorgeven: de juiste locatie, wat er gebeurd is en of er gewonden zijn. ...je beter een slotenmaker belt dan een noodnummer als je jezelf hebt buitengesloten. ...je voor niet-dringende problemen beter je lokale brandweer, lokale politie of huisarts (van wacht) belt. ...112 een gratis nummer is. ...je 112 moet bellen als je getuige bent van een ernstig ongeval met gewonden. ...je 112 moet bellen als iemand in een voertuig gekneld zit en geëvacueerd moet worden. ...je 112 moet bellen als er brand uitbreekt of er rook te zien is. ...je 112 moet bellen als er een gevaarlijk of groot dier, zoals een slang of paard, ontsnapt is. ...je 1722 moet bellen om de weg te ruimen na storm.
Hoe bellen naar noodnummers? Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden. Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen: De juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn. 1 Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp. 2 Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan. 3 Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang,, enz.) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. 4 Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator. 5 Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.). 6 Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel. 7 Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen voor meer informatie. 8 Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen. Opgelet! Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen. Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.
Veelgestelde vragen over 112
© VRT

112 BELLEN

Keep calm        call 112 and respect the dispatcher - Paramedic -
Hoe bellen naar noodnummers? Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden. Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen: De juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn. 1 Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de  politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp. 2 Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan. 3 Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang,, enz.) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. 4 Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator. 5 Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.). 6 Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel. 7 Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen voor meer informatie. 8 Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen. Opgelet! Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen. Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval. Wist je dat... ...je volgende informatie moet doorgeven: de juiste locatie, wat er gebeurd is en of er gewonden zijn. ...je beter een slotenmaker belt dan een noodnummer als je jezelf hebt buitengesloten. ...je voor niet-dringende problemen beter je lokale brandweer, lokale politie of huisarts (van wacht) belt. ...112 een gratis nummer is. ...je 112 moet bellen als je getuige bent van een ernstig ongeval met gewonden. ...je 112 moet bellen als iemand in een voertuig gekneld zit en geëvacueerd moet worden. ...je 112 moet bellen als er brand uitbreekt of er rook te zien is. ...je 112 moet bellen als er een gevaarlijk of groot dier, zoals een slang of paard, ontsnapt is. ...je 1722 moet bellen om de weg te ruimen na storm.
Veelgestelde vragen over 112
SOCIAAL
ADRES Vlassenhout 14 9200 Dendermonde
CONTACT info@ambulancecentrum.net 24/7 052-20.20.20